Wanneer wordt u ziek en welke factoren spelen een rol bij een Lyme besmetting?

 in Algemeen, Behandeling, Diagnose, ILADS, Lyme, Overdracht

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie-ziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie.

Deze bacterie zorgt voor ontstekingen in uw lichaam en kan alles in uw lijf aantasten. De Borrelia bacterie kan daarom zeer uiteenlopende klachten veroorzaken. Regulier krijgt men helaas vaak misdiagnoses zoals CVS/ME, Fibromyalgie, MS, Parkinson, ALS, Depressies, Dementie, ADHD etc.

Mocht u besmet raken met de Borrelia bacterie, dan hoeft u niet altijd direct ziek te worden.

Let wel op! Elke teek/mug draagt altijd bacteriën en virussen mee,. Volgens wetenschappelijk onderzoekdragen volwassen teken/muggen ziektes over op het nakroost. Teken zuigen zich vast op slangen, zwijnen, konijnen etc en krijgen tijdens de bloedmaaltijd allerlei bacteriën en virussen binnen van de gastheer

Waarom wordt de ene persoon direct ziek en de ander pas later in het leven?
Hoe ziek iemand wordt en of u wel of niet direct ziek wordt heeft met meerdere factoren te maken. We gaan ze in dit artikel behandelen.

Als u onlangs besmet bent geraakt hoeft u niet direct ziek te worden.
U kunt symptomen ontwikkelen zoals bv. koorts, verlamming en in 30% van de gevallen de rode kring  wat duidt op een besmetting. Zonder kring kunt u ook besmet zijn! De rode kring komt eerder niet dan wel voor.

1. Hoe ziek iemand wordt heeft mede te maken met de hoeveelheid bacteriën in uw lichaam.

Zodra u besmet bent geraakt gaat de bacterie zich delen. Hoe meer bacteriën er in uw lichaam komen, hoe meer infecties en schade er wordt aangericht dus hoe groter de kans dat u ziek wordt.Oftewel of u ziek wordt heeft onder andere te maken met of ze al in uw lijf aanwezig zijn en hoelang ze al aan het groeien en delen zijn. Zie het als een emmer die bij de laatste druppel overloopt.

2. Sommige mensen worden direct ziek na bv. een beet van een mug, teek of ander stekend insect of een besmetting via de bloedbank. Dit heeft ook te maken met hoe sterk uw immuunsysteem is.Mensen met een zwak immuunsysteem of zwakke organen kunnen de bacterie niet de baas.

Al deze bacteriën, virussen, parasieten en gifstoffen moeten eruit gewerkt worden door uw immuunsysteem. Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden. Iemand met een verzwakt immuunsysteem wordt sneller ziek en is vatbaarder voor infectie-ziekten.

Het kan ook zijn dat u andere bacteriën en virussen bij u draagt, deze worden actief op het moment dat de Borrelia bacterie u verzwakt, waardoor het immuunsysteem wordt overladen en het niet meer aan kan.

3. Dan komen we bij de co-infecties.Tijdens de besmetting/beet kunnen ook andere bacteriën en virussen meekomen zoals Bartonella (kattenkrab ziekte), Babesia (malaria achtige parasiet en dodelijk voor honden), Anaplasma (geeft koorts en kreupelheid), Yersinia (fam. van de Pest) etc. Uw lichaam wordt overladen met bacteriën en virussen waardoor uw systeem zwak wordt. U wordt ziek.

Co-infecties moeten altijd meebehandeld worden, anders blijft u ziek.

4. Het is ook heel belangrijk hoe goed u nog in staat bent om te detoxen (ontgiften, het afvoeren van gifstoffen).De lever voert de toxinen af via de huid (zweet), nieren (urine), de dikke darm (ontlasting) en longen (uitademen). De ene persoon kan (nog) beter detoxen dan de ander. Ook dit kan een reden zijn waarom u wél ziek wordt en de ander niet.

Een ILADS arts zal voordat hij een behandeling start onderzoeken hoe goed u nog in staat bent om te detoxen.

5. De hoeveelheid stress in uw leven is zeer belangrijk. Stress verzwakt het lichaam waardoor bacteriën en virussen actief kunnen worden en de overhand kunnen krijgen. Probeer voldoende rust en ontspanning in te plannen.

Besmetting
Dat sommige mensen beweren dat een teek u pas kan besmetten na 24 uur, is een fabel.
Zodra een teek zich vast bijt kunt u besmet raken. Studieshebben aangetoond dat besmetting zeer snel kan plaatsvinden, vanwege de aanwezigheid van spirocheten in de speekselklieren van de teek. Een mugkan u ook direct besmetten.

Als u een teek met middeltjes verwijderd dan kunt u er zeker van zijn dat de teek zijn buikinhoud heeft uitgespuwd. Geen middeltjes gebruikenmaar de teek er in 1 ruk uittrekken. Daarna mag u de wond ontsmetten.

Er is geen garantie dat u niet besmet bent geraakt tijdens de beet. De rode kring komt immers maar in 30% van de gevallen voor en onder de 15.000 patiënten van de Amerikaanse Lyme specialist Dr. Jones maar 10%. Ook kunt u direct besmet raken zodra de teek zich vast bijt.

Een huisarts zal helaas een te korte kuur geven van 1 dag tot 2-4 weken omdat men verouderde CBO/IDSA richtlijnen hanteert die niet voldoen.

De internationale Lyme organisatie ILADS, waar alle grote artsen, wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld bij aangesloten zijn raden in de internationale ILADS richtlijn 6 weken antibiotica aan direct na de beet. U doodt de bacterie tijdens de celdeling. Deze vindt rond de 4e week plaats. Bij klachten zal er doorbehandeld moeten worden totdat de klachten weg zijn, dit kan soms maanden tot jaren duren.

De 3 groepen:
-De eerste groep wordt niet direct ziek. Klachten kunnen later in uw leven komen, op een moment dat u zwak wordt. Ook dementie onder ouderen kán veroorzaakt worden door een jarenlange onbehandelde Lyme infectie.
-De tweede groep ontwikkelt na de besmetting langzaamaan klachten. U zit regelmatig bij uw huisarts met wisselende klachten zoals vermoeidheid, allergieën, pijntjes in uw nek, schouders en armen, een ontsteking in uw knie, dan weer hartklachten of darmklachten alvorens u instort.
-De laatste groep wordt direct ziek vanwege de 5 punten hierboven.

Regulier kunt u de Elisa en Westernblot testen aanvragen. Helaas zijn ook deze testen zeer onbetrouwbaar, omdat u in de eerste weken geen antistoffen aanmaakt. Mocht de test positief zijn, dan bent u besmet. Is de test negatief, dan zegt dit dus niets. Bij een positieve test of een kring is het in ieder geval raadzaam om minimaal 6 weken antibiotica te nemen. De kuur niet onderbreken en doorbehandelen zolang er klachten zijn. Een ILADS arts kan u verder helpen.

Conclusie:
Verschillende factoren spelen een rol of u wel of niet direct ziek wordt.
Hoe ziek iemand wordt heeft dus te maken met meerdere factoren: de hoeveelheid bacteriën (hoelang ze al in uw lijf aanwezig zijn/groeien), hoe sterk het immuunsysteem is, hoe goed u nog in staat bent om te detoxen en de hoeveelheid stress in uw leven. Ook co-infecties spelen een grote rol.

Een ieder zal helaas zelf de keuze moeten maken omdat er regulier geen begeleiding en  goede behandeling is. Een huisarts zal alleen een (te korte) kuur geven met een positieve test en bij een kring (zonder kring en met een negatieve test kunt u ook besmet zijn).
Een ILADS arts kan u verder helpen. Vraag de artsenlijst op via info@LymeEpidemie.nl

Onderteken de petitie voor een goede richtlijn: https://iladsvoorlyme.petities.nl/

Recente berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.