Natuurlijke middelen en protocollen

 in Algemeen, Behandeling, Lyme

De ziekte van Lyme is een multisysteem-ziekte en kan alle klachten veroorzaken. ILADS artsen geven niet alleen langdurige antibiotica maar daarnaast geven ze ook allerlei natuurlijke ondersteunende middelen. Alles wat is omgevallen moet worden aangesterkt en alles wat is aangetast moet worden hersteld. Elke patiënt is uniek, dit vereist maatwerk. Elke puzzel is weer anders. 

Naast het pulsen met langdurige antibiotica worden de volgende kruiden en protocollen ingezet door Lyme artsen.

Natuurlijke protocollen die ingezet worden bij de ziekte van Lyme zijn:

Het Eva Sapi protocol
Het Cowden Protocol
Het Buhner protocol

Het Eva Sapi protocolsapi
Het Eva Sapi protocol is ontwikkeld door Dr. Eva Sapi, professor in de celluraire en moleculaire biologie aan de universiteit van New Haven, Connecticut, onderzoeker naar kanker. Zij was de eerste persoon die de ontdekking deed dat de Borrelia Burgdorferi gebruik maakte van biofilms die de Borrelia beschermt tegen de aanval van het immuunsysteem en antibiotica.

Eva Sapi, zelf lijder van lyme, werd in eerste instantie negatief getest op de Borrelia Burgdorferi nadat haar hersenen begonnen te zwellen na een tekenbeet. Ze ontdekte dat Samento en Banderol uit het Cowden Support Program belangrijke middelen waren tegen de Borrelia. Dr. Sapi, nu directeur van de Lyme Disease Reasearch Group in de Universiteit van New Haven, heeft zich nu gericht om een kuur te vinden om de Borrelia bacterie volledig uit te roeien.

De bacterie is geclassificeerd als spirocheet, maar is eigenlijk pleomorph. Hij wisselt onder omstandigheden tussen cyste vormen, rondvormen, granulvormen, L-vormen (celwandloos) als colonievormen lijkend op de biofilm.

Het Sapi protocol bestaat uit Samento, Banderol en Cumanda die in een schema worden afgewisseld.

Het Dr. Lee Cowden protocolwl_cowden_4x5_08-819x1024
Het Cowden protocol is ontwikkeld door Dr. Lee Cowden. Dr. Cowden, zelf ooit begonnen als Cardioloog en Interne geneeskunde verdiepte zich door het toedoen van de grootmoeder van zijn vrouw in de “natuurlijke geneeswijze”. Cowden leed in die tijd zelf aan allergische reacties en longklachten. Door het gebruik van gezonde voeding, vitamine en kruiden die zijn grootmoeder voor hem kocht genas hij van zijn kwalen en werd de interesse in natuurlijke geneesmiddelen gewekt.

Het Cowden protocol is bedoeld om infecties. bacterieel, viraal, parasitair, toxiciteit aan te pakken.

Door de jaren heen werkte Dr. Cowden aan een verbetering van zijn protocol, hierdoor zijn er regelmatig middelen vervangen en bijgekomen.

Meer info Cowden protocol

Stephen Harrod Buhner protocolbuhner
Het Buhner protocol is een samenstelling van Stephan Harrold Buhner. Buhner is een award winnende auteur van 15 boeken over natuur, inheemse culturen, milieu en kruiden geneeskunst. Het belangrijkste kruid in het Buhner protocol is de Japanse Duizendknoop. Verder maakt hij gebruik van Cats claw, Eleutherococcus, Astragalus en Andrographis.

Zijn overgrootvader C.G. Harrod is van grote invloed geweest, zijn overgrootvader gebruikte als arts enkel de kruidengeneeskunde in Indiana 1911. In 2005 schreef Stephen Buhner het boek: “Healing Lyme: Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and its Co-infections”. Het boek was een van de eerste boeken die de holistische aanpak voor de behandeling van Lyme neerzette met het gebruik van kruiden. Buhner: “de natuur helpt ons altijd maar we zijn lang geleden gestopt met luisteren.”

De kruiden:
Samento
: Samento van Nutramedix is een extract van de plant Uncaria Tomentosa (Cat’s Claw). Cat’s Claw heeft een anti-infectueuze, antimicrobiële en antivirale werking. Volgens de producent is Samento tot 1000 maal krachtiger dan zuivere Cat’s Claw. Het is vrij van Tetracyclische Oxindol Alkaloïden (TOA’s). Samento moet voorzichtig worden opgebouwd.

Cumanda: Cumanda is een kruidenextract gemaakt van de bast van de Campsiandra angustifolia boom, gevonden in het Amazone stroomgebied. Het wordt al meer dan honderd jaar gebruikt door inheemse volkeren in dat gebied. Cumanda heeft vele medicinale kwaliteiten. Het is antibacterieel, antischimmel, antiviraal, anti parasitair, ontstekingsremmend, pijnstillend en immuunsysteem modulerende werking. De antischimmel of antifungale werking van cumanda is het meest effectief. Het kan onder andere de volgende schimmels bestrijden: mycosis fungoides, candida krusei, candida albicans en aspergillus niger. Deze schimmels kunnen als er sprake is van overgroei inwendige ontstekingen veroorzaken.

Banderol: Microben die behandeld kunnen worden met Banderol: Anaerobe en Aerobe staafjes en cocci (diverse) als hoofd antimicrobieel spectrum; verder: Aspergilus (sommige), Babesia, Bartonella, Borrelia, Candida (sommige), Chlamydia, Cytomegalo virus, Encephalitis virussen (sommige), Hepatitis virussen (sommige), acute- en chronische sinusitis, Human papilloma virussen (sommige), Mycoplasma, Protozoa parasieten (veel), Rickettsia (inclusief Coxiella en Erlichia), schimmels en gisten (diverse).

Serrapeptase een krachtig natuurlijk anti-ontstekingsmiddel. Het heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en werkt dus niet alleen goed bij endometriose, het kan bloedophopingen opruimen, maar is ook effectief bij andere (chronische) ontstekingsziekten, bloedingen, zweren en brandwonden. Het is een natuurlijke pijnstiller (werkt op een vergelijkbare manier als een aspirine) en het wordt ingezet om zwellingen en littekenweefsel te verminderen

Resveratrol: (of Japanese Knotweed in zijn geheel) maakt onderdeel uit van het Buhner protocol. Japanese Knotweed of Japanse Duizendknoop is een invasieve soort, die je mogelijk al eens hebt moeten bestrijden in je eigen tuin. Japanese Knotweed moduleert en verbetert het immuunsysteem, is actief tegen een reeks gram-negatieve en gram-positieve bacteriën, is anti-inflammatoir. Het beschermt het lichaam tegen endotoxineschade, vermindert herxheimer-reacties en is een hart-beschermer. Volgens Buhner heb je de hele plant nodig om alle goede eigenschappen te hebben. Resveratrol is het belangrijkste ingrediënt en zit bv ook in rode wijn.

Andrographis: (Buhner protocol) is volgens Buhner het beste kruid tegen lyme. Het werkt anti-spirochetisch, verbetert het immuunsysteem, beschermt de hartspier, is anti-inflammatoir, kan de bloedhersenbarrière door waar het terug anti-spirochetisch werkt en kalmerend is. Het verbetert en beschermt de lever.

Kaardebol: (teasel root) wordt veel gebuikt om de ziekte van Lyme te behandelen en als een pijnstiller, het is anti-inflammatori en een stimulans voor het zenuwstelsel. Het is effectief voor chronische ontstekingen van de spieren, een van de belangrijkste symptomen veroorzaakt door spirocheten.

Pinella kan gebruikt worden voor het ontgiften van het centrale zenuwstelsel (zenuwen en hersenen). Pinella is een tinctuur van het Peruaanse kruid Pimpinella Anisumis, ook wel zwarte netel genoemd dat gifstoffen uit de hersenen en het centrale zenuwstelsel verwijdert. De druppels hebben een krachtige ontstekingsremmende werking en werken positief bij concentratie- en geheugenverlies. Pinella vermindert brainfog (hersenmist). Pinella wordt vaak gecombineerd met Burbur.

Burbur is een extract geproduceerd van de bladeren van de Desmodium molliculum (Manayupa), een overblijvende plant die gevonden wordt tussen de 1000 en 3500 meter boven de zeespiegel in Peru. Het kruid Desmodium molliculum werd traditioneel gebruikt voor zijn reinigende werking in het hele lichaam. Het kruid is zeer effectief in het ondersteunen van het ontgiften van o.a. de lever, nieren en het lymfesysteem. Burbur wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van antimicrobiële producten zoals o.a. Samento en Cumanda. Het kan een bij deze producten mogelijk optredende Herxheimer reactie voorkomen of verminderen en stimuleert de nodige ontgiftiging. Het is van belang de Burbur frequent te gebruiken. Het kruid staat bekend om zijn reinigende werking in het gehele lichaam. Burbur is zeer effectief in het ondersteunen van het ontgiften van o.a. de lever, nieren en het lymfesysteem.

Smilax (Sarsaparilla) is een kruid met een brede werking. Sarsaparilla bindt endotoxines die vrijkomen bij het afsterven van spirocheten en de co-infectie bacteriën. Het werkt antispirochetaal, antibacterieel en antiparasitair. Het verbetert en reguleert immuun functies. Een te sterke immuun functie wordt geremd; een te zwakke immuun functie wordt gestimuleerd.

Trias-C is een homeopathisch geneesmiddel.

Astragalus verhoogt de immuun markers zodat het infectie voorkomt of het verloop van de ziekte milder maakt. Als de Th1 markers laag zijn wordt de persoon vatbaar voor infectie. Voor mensen met chronische Lyme infectie kan Astragalus een auto-immuun reactie op gang brengen en dat dient vermeden te worden.

Zeoliet bezit net als alle andere soorten klei, een zeer sterke negatieve lading, waardoor het in staat is om bijna alle gifstoffen, gevaarlijke zware metalen, en andere vormen van vervuiling in het lichaam te neutraliseren, omdat bijna alle gifstoffen een positieve energetische lading bezitten en deze dus door de negatieve lading van zeoliet wordt geneutraliseerd. Dit maakt het tot één van de meest bijzondere voedselsupplementen die voor ons als mens beschikbaar zijn.

Eleuthorococcus stimuleert het immuun systeem, verminderd vermoeidheid, verminderd “brain fog” en verminderd depressie. Het is een must voor iedereen met neuro-cognitive Lyme.

Glutathion verwijdert vrije radicalen in het lichaam en verhoogt de antioxidanteigenschappen van vitamine C en E. Als de glutathionwaarden in het lichaam te laag zijn ben je minder goed in staat om met stress om te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Glutathion is één van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam en is tevens een reservevoorraad voor cysteïne. GSH speelt een belangrijke rol in fase II bij de uitscheiding (biotransformatie) van schadelijke stoffen zoals zware metalen of pesticiden, alcohol evenals reactieve afbraakproducten die tijdens de fase I van het detoxificatieproces kunnen ontstaan. GSH maakt deze stoffen via (enzymatische of niet-enzymatische) conjugatie beter in water oplosbaar, waardoor ze gemakkelijker uitgescheiden kunnen worden via urine of gal.

Glutathion kan per infuus toegediend worden (merknaam Ridutox) en dit zou de beste manier zijn om het toegediend te krijgen. Een andere manier, iets minder goed is lypo-spheric glutathione. Dit is glutathione opgelost in een soort vet waardoor het goed opgenomen wordt in het lichaam. Andere vormen van glutathione worden nauwelijks opgenomen in het lichaam. Beter is dan om de bestanddelen van glutathione in te nemen.

Glutathion kan ook in de vorm van zijn precursors ingenomen worden, dat zijn glutamate, glycine en cysteïne. Glutamate en glycine zijn meestal goed aanwezig in een gewoon dieet, cysteïne is dat minder. Om goed opgenomen te worden in het lichaam (om door het spijsverteringskanaal te raken) heb je een gebonden vorm nodig zoals acetylcysteïne (NAC). Dus NAC kan een goede manier zijn om het gehalte aan glutathion in het lichaam te verhogen. (Wel zou NAC de histamine-aanmaak verhogen, wat voor sommige lymepatiënten die een histamine-arm dieet volgen niet gunstig is)

Acetylcysteïne (NAC) kan zoals hierboven uitgelegd ervoor zorgen dat het gehalte aan glutathione stijgt in het lichaam en is dus een detoxer. Daarnaast wordt acetylcysteïne in de apotheek als slijmverdunner verkocht. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten. Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD, astma en cystische fibrose. Soms wordt het gebruikt bij het pijnsyndroom posttraumatische dystrofie. Biofilms is een slijmlaag, NAC kan ook gezien worden als een ‘biofilm-buster’. Al lijkt het wel meer effect te hebben in de luchtwegen.

Vitamine B12 Hydroxocobalamine (inspuiting) is een vorm van vitamine B12 die essentieel is om een verhoogde concentratie van stikstofmonoxide (NO), de voorloper van peroxynitriet (ONOO-), te verwijderen. Hydroxocobalamine speelt een belangrijkere rol bij de behandeling van neurologische aandoeningen.

Hydroxocobalamine helpt ook bij ontgifting. Deze inspuitingen zijn voor sommige patiënten vrij pijnlijk, zeker voor wie al een verlaagde pijndrempel heeft. In dat geval kan een beetje lidocaïne (merknaam Xylocaïne) ingespoten worden alvorens de injectie met B12 wordt gegeven. De injectie is daardoor pijnloos. Een alternatief zijn de b12 neusdruppels.

Vitamine C als gewoon ascorbinezuur wordt slechts 10% tot 16% opgenomen in het lichaam. Met lypospherische vitamine C wordt alles opgenomen. Functies Vitamine C: Nodig bij de synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam, Spiermetabolisme, Versterkt de absorptie van ijzer in de darm, Synthese hormonen, Functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam waaronder hydroxylatie, Versterkt het Immuunsysteem.

Querqumin, de natuurlijke ontstekingsremmer quercumin kan ingezet worden bij de ziekte van Lyme en andere ontstekingsziektes. Het combineert het beste van twee werelden: de westerse sterkte van quercetine (quercus = eik) en de oosterse kracht van curcumine (turmeric). Curcumine, ook wel “geelwortel” genoemd vanwege de gele kleur die het heeft. De stof is een antioxidant, heeft een ontstekingsremmende werking en werkt metastase-remmend. Piperine is toegevoegd voor een betere opname in het lichaam.

Curcuma: In India wordt Curcuma van oudsher gebruikt als een remedie voor maag- en leverkwalen en voor zijn vermeende antimicrobiële eigenschap. Van Curcuma wordt aangenomen dat het een groot aantal biologische effecten heeft waaronder anti-inflammatoir, antioxidant, antitumor, antibacterieel en antiviraal.

Quercetine (van het Latijnse quercus, eik) is een uit planten afkomstige flavonol, behorende tot de klasse flavonoïden. Eén van de belangrijkste eigenschappen van quercetine is zijn vermogen om ontsteking in gunstige zin te beïnvloeden. Quercetine staat bovenaan de lijst van flavonoïden die het C-reactief proteïne (CRP) verlagen. CRP is een ontstekingsmarker en een onafhankelijke risicofactor voor onder meer hart- en vaatziekten en kanker. Quercetine vermindert de productie van inflammatoire cytokines door de effecten van NF-kappa B af te remmen. Quercetine remt bovendien de ontstekingsbevorderende enzymen cyclo-oxygenase en lipoxygenase.

Piperine is een alkaloïde, dat het hoofdbestanddeel vormt van de korrels van zwarte peper (Piper nigrum L.) en verantwoordelijk is voor de scherpe smaak. In de korrels zit 5 tot 9% piperine.

Piperine werkt significant op acute veranderingen in het ontstekingsproces en op chronische granulatieve veranderingen. Het is in staat een waarschuwing te initiëren via adrenal catecholamine secretie. Bovendien blijkt piperine de melanocyten-groei te stimuleren. Piperine demonstreert in in-vitro-experimenten effecten op het calcium transport, inhibitie van de mitochondriale oxidatieve phosphorylatie en stimulatie van het enzym dinitrofenol, dit laatste enzym introduceert mitochondriale ATPase-activiteit. Ook is bekend dat piperine pijnstillend kan zijn. Bovendien stimuleert het waarschijnlijk serotonine synthese en heeft het daarom mogelijk een antidepressieve werking.

5-Hydroxytryptofaan, beter bekend als 5-htp, is een voedingssupplement op basis van natuurlijke stoffen. 5-htp is een aminozuur dat in de natuur voorkomt. Het lichaam maakt er gebruik van om serotonine aan te maken, de neurotransmitter die ook wel het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd en een cruciale rol lijkt te spelen in de regulatie van slaap, stemming/depressie, pijn, migraine, ontstekingsprocessen en andere lichaamsfuncties. 5-htp wordt in het lichaam gemaakt uit l-tryptofaan, een aminozuur dat deel uitmaakt van de meeste voedingseiwitten. Maar door het eten van veel l-tryptofaan bevattende voeding wordt het gehalte 5-htp niet significant hoger. De 5-htp die in supplementen wordt gebruikt, is afkomstig van de zaden van het West-Afrikaanse medicinale kruid Griffonia simplicifolia.

Omega-3 vanuit vis bevat 2 soorten vetzuren DHA en EPA. Beide vetzuren (DHA meer dan EPA) bezitten een sterke ontstekingsremmende activiteit door beïnvloeding van de transcriptiefactor nuclear factor kappa B (NF-kB). EPA en DHA remmen significant de productie van ontstekingsbevorderende cytokines in macrofagen. DHA is beter in staat is dan EPA om de afgifte van de pr inflammatoire cytokines IL-1ß (interleukine 1-bèta) en IL-6 te remmen, terwijl EPA beter dan DHA zorgt voor verlaging van TNF-a. Sommige studies suggereren dat chronische ontstekingsprocessen onder controle kunnen worden gebracht met een dosis van 1,5 gram EPA/DHA per dag, terwijl andere studies suggereren dat hogere doses (3,5 gram/dag) nodig zijn.

Choline-DHA bevat omega 3, uridine en choline. Uridine is een bouwsteen van RNA en door Uridine in te nemen vergroot je de aanwezigheid van RNA in je hersenen, en zo vergroot je bv je geheugenfunctie. Choline kan door de bloed-hersenbarrière en zorgt zo voor een aantal positieve effecten voor de hersenen.

MMS (Miracle Mineral Solution) is een oplossing van Natriumchloriet in gedestilleerd water.

Wanneer Natriumchloriet met een activator (citroenzuur, azijn of vers citroensap) gemengd wordt ontstaat er chloordioxide. Deze chloordioxide meng je met drinkwater of verse sap zonder vitamine C (vitamine C neutraliseert chloordioxide). Dit mengsel drink je op.

MMS is ongeveer een uur lang actief in het lichaam. Wanneer het virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere schadelijke bio-organismen tegenkomt, worden deze direct gedood. Bij de vernietiging van ziekteverwekkers komen geen schadelijke stoffen vrij. MMS heeft ook een krachtige immuun versterkende werking en wordt daarom ingezet bij levensbedreigende ziektes.

Echinacea: (purple coneflower) is nuttig bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Het helpt om het immuunsysteem te verbeteren en fungeert als een natuurlijk antibioticum. Echinacea bevat antibacteriële en anti-virale eigenschappen

Oregano olie: De therapeutische waarde van oregano-olie wordt hoog ingeschat, omdat ze naast het verhogen van de algemene weerstand zeer breed bacteriële -, virale -, schimmel- en parasitaire infecties kan helpen aanpakken. Verder wordt ze ook ingezet als een algemeen tonicum (aansterkend middel), dat zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel stimulerend werkt.

Knoflook, aan knoflook worden verschillende gezondheid bevorderende eigenschappen toegeschreven. Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing, voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs. Al is er ook sprake van antibacteriële en antivirale werking.

Gember is een natuurlijke antibioticum, wat tegen oneindig veel klachten helpt. De belangrijkste zijn bij Lyme -behalve het bestrijden van ziekteverwekkers- de ontgiftende en reinigende werking op het lichaam.

Het helpt de lever beter te functioneren, werkt pijnstillend en ontstekingsremmend, verhoogt het energieniveau en is goed voor hart, bloedvaten en immuunsysteem.

Magnesium, Lymepatiënten hebben dikwijls een tekort aan Magnesium. Borrelia leeft van magnesium en gebruikt magnesium om zich voort te planten en voor de aanmaak van biofilms. Het wordt aangeraden om magnesium bij te nemen zodat je zeker niet met een tekort zit. Een tekort aan magnesium kan zorgen voor spierpijn en spierspasmes, migraine en extra vermoeidheid. Ongebonden magnesium is sterk laxerend en is daarom niet aan te raden als supplement, beter neemt u een gebonden vorm: magnesiumcitraat, magnesiummalaat, magnesiumtauraat, magnesium-L-threonate, Magnepasmyl, magnesiumolie of ook een magnesiuminfuus kan.

Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit, dat behoort tot het humorale component van het afweermechanisme van het lichaam. Humorale componenten zijn enzymen die zich in het lichaam bevinden die pathogenen remmen, of die andere cellen of enzymen activeren die het pathogeen opruimen. Lactoferrine wordt gewonnen uit koemelk, maar komt ook in hoge concentraties voor in humane moedermelk en paardenmelk.

Carnitine speelt een belangrijke rol in de energieproductie van het lichaam. Bij een tekort aan carnitine treden er problemen op bij de verbranding van vetzuren, waardoor vermoeidheid en gewichtstoename ontstaan. Verder is carnitine een antioxidant en heeft het een beschermende werking op het hart en bloedvaten. De geacetyleerde vorm, acetyl-L-carnitine, is vooral werkzaam in de hersenen en heeft daar een soortgelijke functie. Carnitine komt in alle weefsels van het lichaam voor.

Stevia, Het steviablad beschikt over vele fytochemicaliën met bekende antimicrobiële eigenschappen tegen vele pathogenen. Uit onderzoek is gebleken dat alcoholextract van puur Steviablad effectief is tegen alle vormen van Borrelia Burgdorferi.

Chloordioxide is een veilige stof die ook in ziekenhuizen en drinkwatervoorzieningen wordt gebruikt voor ontsmetting (in tegenstelling tot chloor is chloordioxide niet kankerverwekkend).

Chloordioxide valt geen gezonde cellen en goede bacteriën aan, alleen boosdoeners met een zurig karakter en een positieve ionenlading.

Steranijs is een antibacterieel, antiviraal en antischimmelmiddel. Het bestrijdt zelfs bacteriën die met andere geneesmiddelen niet kunnen worden bestreden vanwege resistentie. Je kunt steranijs toevoegen aan thee of koud drinkwater.

Foliumzuur (ook bekend als vitamine B9 in België of vitamine B11 elders) is nodig voor DNA-synthese, de vorming van rode bloedcellen en het metabolisme van aminozuren. Folavit 4mg wordt soms voorgeschreven. Ook kleinere hoeveelheden kunnen als supplement genomen worden bv 400 µg. Foliumzuur en B12 worden altijd samen getest en dikwijls samen voorgeschreven. Dit is omdat B12 en foliumzuur nagenoeg dezelfde werking hebben bij de vorming van de rode bloedcellen.

Cayennepeper en Habanero (chilipeper) is een zeer krachtig kruid, boordevol anti-oxidanten en andere waardevolle stoffen. De peper staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen vanwege het stofje Capsaïcine.

Aloë vera bevat een antibiotische werking tegen bacteriën, virussen en schimmels, heeft ontstekingsremmende eigenschappen, bevat zeer waardevolle voedingsstoffen, heeft een versterkende werking op het immuunsysteem, een zuiverende werking op het bloed, bevordert genezing, voorkomt infecties, werkt pijnstillend, genereert stralingsschade op weefsel en reinigt en verzorgd de huid.

Probiotica is zeer belangrijk voor Lyme patienten. Een Probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren. De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend.

Enkele soorten, waarvan probiotische stammen bekend zijn:

 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium breve
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium longum
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus casei
 • Lactococcus lactis
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Saccharomyces boulardii, een gist
 • Escherichia coli

Een probioticum wordt veelal voorgeschreven tijdens antibioticakuren omdat antibiotica ook de goede bacteriën doodt in de darmen. Een probioticum is in principe ook immuunversterkend. Een voorbeeld van probioticum zijn Biokult en vivomixx (VSL3).

Verteringsenzymen: Mensen met neuroborreliose hebben dikwijls last van een lekkende darm of andere problemen zoals candida-overgroei. Om een betere vertering en opname van de voeding mogelijk te maken, kan bij elke maaltijd verteringsenzymen ingenomen worden. Indien dit niet gedaan wordt, gaan er veel voedingsstoffen verloren via de stoelgang en zal het vetrijk eten bijgevolg zijn doel niet behalen. Creon, combyzim, Kirkman Labs, EnzymComplete/DPP-IV zijn voorbeelden. Daarnaast bestaan er nog tal van andere supplementen die een gelijkaardige werking hebben zoals Similase.

Alfaliponzuur is een anti-oxidant en wordt in het lichaam gebruikt om glutathione aan te maken.

Ubiquinol biedt het enorme voordeel dat men onmiddellijk de actieve vorm van Coenzym Q10 in het lichaam krijgt. Uit een zeer recente klinische studie op mensen blijkt dat 150 milligram ubiquinol per dag resulteert in de noodzakelijke 3.84 mcg/ml. Coenzym Q10 bloedconcentratie. Het is een krachtig anti-oxidant. Het beste opneembaar via softgels.

Biofilm Defense is om de biofilm rond de bacterie af te breken

Kokosolie bevat Laurinezuur (een verzadigd vetzuur) wat onder andere voorkomt in kokos, palmpitten, moedermelk en andere plantenzaden. Dit zuur is goed voor je cholesterol en dus voor hart en bloedvaten, maar heeft ook een zeer gunstig effect op bacteriën, virussen en schimmels. Het verzwakt de celwand van ziektewekkers, waardoor deze kapot gaat. Ook breekt het zuur biofilms af.

Tijm ondersteunt de lever en stimuleert het lichaam om het glutathionniveau op peil te houden. Gluthation is nodig bij het vervoeren van gifstoffen van de lever naar de darmen, om van daaruit te worden uitgescheiden.

Milk Thistle Seed kan de lever beschermen tegen toxische schade en kan helpen detoxen. Je kan het in capsules kopen, maar de zaden op zich zijn eigenlijk beter. Het zorgt niet voor een directe vermindering van herxheimer-reacties, maar door het te gebruiken kan het er voor zorgen dat de herxheimer-reacties minder zijn wegens het feit dat de lever iets beter werkt, waardoor de lever meer kan verdragen.

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier wordt afgescheiden. Het is een lichaamseigen stof die geproduceerd wordt uit serotinine. Melatonine regelt het slaap-waakritme. Omdat de serotoninehuishouding bij veel borreliosepatiënten verstoord is, is de afgifte van melatonine dat vaak ook. Hierdoor ontstaan er (in)slaapproblemen. Door de inname van Melatonine enige tijd voor het slapengaan wordt de inslaaptijd verkort. Het is dan ook een goed alternatief voor de klassieke slaapmiddelen die verslavend werken en meer bijwerkingen hebben. In België enkel via de apotheek en op voorschrift, in Nederland is het (in lagere doseringen) ook bij drogisterijketens en supermarkten te koop.

Astaxanthin behoort tot de krachtigste antioxidanten en vrije (zuurstof) radicalenvangers die de natuur te bieden heeft. Het is een veel krachtiger antioxidant en vrije radicalenvanger dan andere vet oplosbare antioxidanten zoals tocoferolen (vitamine E) en verwante carotenoïden (bètacaroteen, luteïne). Astaxanthine is meer dan een antioxidant: het heeft onder meer een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking, gaat dyspepsie tegen, bevordert het uithoudingsvermogen en spierherstel en helpt tegen vermoeide ogen; om er een paar te noemen.

Promito: Recente studies tonen een positief effect aan op mitochondriële activiteit. Het helpt bij brainfog en het helder worden.

L-Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam en is bij meer stofwisselingsprocessen betrokken dan welk ander aminozuur dan ook.  Het is betrokken bij een zeer groot aantal stofwisselingsprocessen, waaronder de zuur-basebalans, de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten, de regulering van het celvolume, de productie van glutathion en de regulering van de balans tussen katabolisme en anabolisme. Het is een belangrijk substraat voor snel delende cellen, zoals die van de darmmucosa en het immuunsysteem. Om die reden kan het ook een belangrijk nutriënt zijn bij wondgenezing en spieropbouw. Het wordt vaak ingezet voor het helen van de darm bij een lekkende darm.

Chlorella is een eencellige groene alg die tot de phylum Chlorophyta familie behoort. Het bevat een groen fotosynthetisch pigment genaamd chlorofyl-a en -b in haar chloroplast en een hoge concentratie chlorella’s die als een uitstekende heavy metal detoxifier van het bloed fungeert. Chlorella zit vol met bètacaroteen, vitamine B-complex, B-12, magnesium, ijzer, RNA, DNA, eiwitten en aminozuren. Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor een goed en gezond leven.

ProPax met NT Factor® is een compleet voedingssysteem. Het bevat vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, antioxidanten en probiotica die nodig zijn voor vertering en absorptie van nutriënten. Meer dan 15 jaar van onderzoek en klinische studies hebben aangetoond dat Propax een cutting edge product is. De tablet basis wordt gemaakt van slechts levensmiddelen en extracten zonder bindmiddelen of vulstoffen. 

Co-enzym Q10 wordt in iedere lichaamscel aangetroffen. De vetoplosbare stof wordt ook wel ubichinon genoemd, wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘overal aanwezig’. Zonder coenzym Q10 is energievorming in de cel niet mogelijk en sterft de cel. Primair fungeert co-enzym Q10 als co-factor in de oxidatieve fosforylering (celademhaling) in de mitochondriën, de cellulaire ‘energiecentrales’. Daarnaast is co-enzym Q10 een krachtige antioxidant en radicaalvanger, zorgt het mede voor het soepel houden van cellulaire membranen en voorkomt het lipidenperoxidatie in deze membranen. Q10 heeft een positief effect op diverse aspecten van het metabool syndroom (insulineresistentie syndroom) en diabetes type 2: het helpt bij het normaliseren van een verhoogde bloeddruk, verbetert de bloedsuikerregulatie, ondersteunt de insulinewerking, verbetert afwijkende spiegels van bloedvetten en vermindert oxidatieve stress.

Ambrotose is een uniek en plantaardig voedingssupplement. Ambrotose verbetert de cel tot cel communicatie, ondersteunt het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, de cognitieve functies en de werking van de organen. Omdat u alle glycanen tot u neemt, verbetert uw celcommunicatie en zorgt u ervoor dat uw cellen (en dus ook het immuunsysteem) weer naadloos met elkaar samenwerken. Ambrotose bevat o.a. stoffen verkregen uit de Aloë Vera-plant, de Japanse zwam en boomschors. Ambrotose is de meest evenwichtige en rijke bron van glyconutrienten die ooit is aangeboden.

This page is also available in: English

Recente berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.